Tuesday, September 16, 2008

Water is een basisrecht, en geen handelswaar...

met die slogan sloegen verschillende Colombiaanse organisaties zo'n half jaar geleden de handen in elkaar om samen een campagne op te zetten die privatisering van de watervoorziening wil voorkomen. Daarom willen ze een referendum houden waarin de Colombiaanse bevolking zich kan uitspreken om dergelijk recht voor eens en voor altijd in de grondwet vast te laten leggen. Om dat referendum te kunnen houden heb je eerst wel genoeg steun nodig, véééél steun: anderhalf miljoen handtekeningen minstens. Dus gingen duizenden vrijwilligers de straat op om die te verzamelen.
Afgelopen weekend waren het de laatste dagen voor ze moesten binnengebracht worden, en dat wilde dus zeggen dat er eerst nog overuren werden geklopt om al die stemmen te controleren, en na te tellen. Ook iedereen bij CENSAT droeg graag z'n steen bij (twas ne zware), en dus heb ik dit weekend duizenden handtekeningen voor m'n neus zien voorbij komen: 15 per blad, 7.500 per kaft, en blijven tellen maar tot er geen meer over zijn. Ik beklaag diegenen die ze allemaal gaan moeten controleren...

Maandagmiddag was dan het moment dat de uiteindelijk 2 miljoen handtekeningen officieel werden overgedragen aan de administratie. In stoet door Bogotá, vergezeld van de nodige toeters, bellen en ballonnen, met z'n allen richting adminstratiegebouw, waar dan drie verveelde heren de handtekeningen in ontvangst mochten nemen.
Grappig om zien al dat enthusiasme van iedereen die hard mee hadden gewerkt aan het verzamelen ervan, en de neutrale, zelfs onverschillige ontvangst v/d handtekeningen.
Het mag duidelijk zijn dat er bij ons nog serieus gefeest is achteraf, ik betwijfel of dat bij de heren van de administratie ook het geval was.

Meer fotos hier

2 comments:

Anonymous said...

En ja, hoor, tussen al die latinos (waar je volledig tussen past) heb ik je toch gespot! op de derde of vierde foto... Ziet er allemaal heel gezellig uit. Proficiat met die 2 milj. handtekeningen. Probeer dat maar eens in Belgie!

Anonymous said...

Geweldig ! Ik moet het blog nog helemaal lezen maar het lijkt er al op dat je alsnog je roeping hebt kunnen volgen. Ik lees geïntreseerd verder !