Sunday, November 29, 2009

Doublespeak...


(click voor details v/d foto)

'Regelmatig heb ik schrik, maar ik vrees meer om niet te vechten voor de toekomst van mijn land'
met als ondertitel: 'We handelen met respect voor de Mensenrechten'

'War is Peace' waar hebben we dat nog gelezen?


Update: Specific Attributes of Doublespeak:

    * misleads
    * distorts reality
    * pretends to communicate
    * makes the bad seem good
    * avoids or shifts responsibility
    * makes the negative appear positive
    * creates a false verbal map of the world
    * limits, conceals, corrupts, and prevents thought
    * makes the unpleasant appear attractive or tolerable
    * creates incongruity between reality and what is said or not said

Wednesday, November 18, 2009

Hebt u dan geen kinderen, meneer?

dat was de vraag die een vrouw stelde aan de vertegenwoordigers van Hunt Oil, wanneer die kwamen luisteren naar de bezwaren die de lokale bevolking in de Amazone heeft tegen het opstarten van olie-exploitatie in hun territorium. De korte, meer dan klare interventie van de vrouw (olie wordt onze dood) valt voorlopig in dovemansoren. Misschien ook omdat de vertegenwoordigers die voor dergelijke vergaderingen opdagen zich kunnen beroepen op het feit dat zijzelf geen beslissingsmacht hebben. Daarom nodigen drie inheemse bevolkingsgroepen nu de grote baas van Hunt Oil, Ray Hunt hemzelve, uit naar de Amazones om hem persoonlijk te zeggen dat ie bij hen niet hoeft te beginnen boren. Misschien moet hij zijn kinderen maar ineens meenemen dan, want een tweede kans om de long van de wereld te zien zullen die misschien nie meer krijgen als papa zo doorgaat ?
'Hebt u dan geen kinderen, meneer?' is misschien ook de vraag die men moet stellen aan de leiders van de V.S. en China, die zich dezerdagen aan het voorbereiden zijn voor de klimaatsgesprekken in Copenhagen die daar binnen een drietal weken plaatsvinden. Blijkbaar gaan beide supermachten met als standpunt naar ginder dat er geen bindende afspraken kunnen gemaakt worden. Excuseer? Ja meneer, da's 'bad for business' ziet ge...
Terwijl er ondertussen gesproken wordt over dat we wel eens aan de 6 graden C opwarming zouden kunnen geraken, als we niet snel de rem erop zetten.  Als ik me niet vergis was 2 graden al serieus 'bad for humanity' ( en dus ook 'for business', heren), laat staat drie keer zoveel... 
'Hebt u dan geen kinderen, meneer?' een vraag die iedereen kan stellen aan onze wereldleiders, door een berichtje achter te laten in de Klimaat Capsule van Friends of the Earth en een doorslaggevend en rechtvaardig akkoord te eisen in Copenhagen. Doen! of ge nu zelf kinderen hebt of niet!

Sunday, November 8, 2009

Fatally flawed

'Free market capitalism is fatally flawed and a different economic system is needed'
Een uitspraak van Chavez of Michael Moore? vanzelfsprekend... maar ook het antwoord van 43% van de ondervraagden in Frankrijk, 38% in Mexico, en 35% in Brasilië wanneer men hen vroeg of ze tevreden waren met het huidige economische systeem.



Een belachelijke minderheid vond dat het allemaal prima marcheert (zie ook mijn Zwitserse bankrekening meneer). Maar globaal gezien is men er, 20 jaar na de val van de muur en het zogezegde 'einde van de geschiedenis', helemaal niet zo content van, hoewel een meerderheid er nog van overtuigd is dat met wat sleutelwerk de dingen nog wel zullen blijven draaien. Opvallend (vond ik) dat de Duitsers daar nog het meest van overtuigd zijn, op de voet gevolgd natuurlijk door de VS en het Verenigd Koninkrijk.
De nieuwe winden waaien dus vanuit het zuiden (van Frankrijk)...

Bron: BBCNews  


Thursday, November 5, 2009

Eenduidig 'Neen!' tegen mijnbouw in páramo El Almorzadero

Afgelopen weekend werd het eerste Regionaal Forum gehouden ter verdediging van de páramo El Almorzadero in het noorden van de Provincia García Rovira, op de grens tussen de departamenten Santander en Noord-Santander.
Zo'n 1000tal inwoners van de streek rondom de páramo zakten af naar het plaatsje 'Presidente', meer dan op de jaarlijkse 'foor' volgens de lokale de burgemeester.

Velen van de aanwezigen uit de gemeente Chitagá waren gekomen om te horen wat de gevolgen konden zijn van mijnbouw in hun regio. De inwoners van de aanliggende gemeente Cerrito hebben daar veel over te vertellen, aangezien ze reeds een lange geschiedenis hebben in hun verzet tegen het opstarten van mijnbouw. In de jaren 90 gooiden ze letterlijk het toenmalig bedrijf Carboriente buiten, nadat die op 5 verschillende plaatsen was begonnen met steenkool te ontginnen.
De littekens zijn nog steeds te zien op sommige plaatsen in de bergflanken, maar dankzij hun actie blijft de Páramo voorlopig gespaard van grote open wonden.
 
Afgelopen september kwam plots het onverwachte nieuws dat de Colombiaanse overheid nieuwe concessies had toegestaan aan 'Continental de Carbones' voor de exploitatie van steenkool in de Páramo voor een periode van 29 jaar.


De inwoners van de streek zijn het daar echter niet mee eens, en zijn begonnen met het verzamelen van handtekeningen, in een wettelijk proces van participatieve democratie dat vergelijkbaar is met de vele 'consultas populares' die in andere landen gehouden worden ivm mijnbouw.  Indien genoeg stemmen worden verzameld moet dit uiteindelijk uitmonden in het voorleggen van een alternatief voorstel aan de gemeenteraad, die hierover dan zal moeten stemmen. Hun voorstel is gebaseerd op wat men voedsel soevereiniteit noemt: het recht om te beslissen wat men wil produceren, bv op basis van ecologisch verantwoorde organische landbouw, zoals in het geval van de cooperative AgroVida. Het voorstel stelt dat dit niet compatibel met mijnbouw in de regio, aangezien de watervoorziening dan sterk gevaar loopt op vervuiling met zwavel, en wil de gehele Páramo laten uitroepen tot beschermd natuurgebied.

Op het foum waren ook vertegenwoordigeres van het ministerie van mijnbouw en het bedrijf zelf aanwezig, hoewel de ingenieur die een persbericht voorlas van het mijnbedrijf Continental, op voorhand reeds afstand nam, met de woorden dat ie 'als consultant was ingehuurd' en als dus geen verantwoordelijkheden had in het bedrijf.
 
Verschillende bewoners van de regio kwamen daarna aan het woord, die aéén na één waarschuwden voor de desastreuze gevolgen dat dergelijk mijnbouwproject zou hebben voor de Páramo.
Een professor van de Nationale Universiteit, moest toegeven dat de powerpoint presentatie die hij voorbereid had met als titel 'de gevolgen van mijnbouw in Paramos'
overbodig was, aangezien 'men hier al meer dan voldoende op de hoogte is van wat er kan mis gaan'.

Achteraf vroeg men de ingenieur om z'n mening over de verschillende interventies, en hij moest toegeven dat het overduidelijk was dat men hier geen mijnbouw ging toelaten, en dat ie die boodschap zou overbrengen aan het bedrijf, valt nog te bezien in hoeverre die er oor naar zal hebben. Mocht dat niet het geval zijn bestaat er geen twijfel dat de gemeenschappen een tweede forum op poten zullen zetten om hun stem kracht bij te zetten.

Meer fotos van het Forum:

<